California Rain / Øllets dag 2022

Sammen med vores gode ven, og hjemmebrygger, Lars Jørgensen har vi valgt at vores bidrag til Øllets dag i år skal være “open-source”. Sammen med Lars har vi fundet en god opskrift på en Westcoast inspireret IPA, som vi hver især brygger. Vi gør det på vores anlæg i Hvidovre, hvor der kommer lige omkring 600 liter ud, alt i mens Lars har gjort samme trick, bare i mindre skala, hjemme på sig hobby anlæg - og det kan du også komme til! Opskriften finder du nemlig her, efterfulgt at et par gode råd fra brygger og hjemmebrygger.

Når begge øl er klar kan du smage dem til vores fælles event på Brewers Inc., hvor det vil være muligt at smage på begge versioner. Læs mere her!

Find vores event her

Find Lars’ opskrift her

Mens Freja er på barsel, har Kasper leget designer!

Bryggerens vise ord

Ideen om at lave et bryg på to anlæg i så forskellig størrelse er faktisk en ide jeg selv har gået med, siden vi stod i køkkenet på Nørrebro. Vi har efterhånden oplevet en del bryganlæg, både i køkkenet og på bryggerierne, og de har alle deres særheder, man lige skal lære at kende, før der kommer god øl ud af det. Nu kender vi efterhånden vores anlæg ret fint, og Lars har vist også brygget en øl eller to derhjemme, så det bliver super spændende at smage de forskelligheder der kommer bare ved proces!

Det vigtigste råd er nok at have fokus på mæsketemperaturer, og hvis man har mulighed for det, at sætte køl på! Vi har stadig svært ved at få vores westcoast IPA’er så klare som vi gerne vil det, men køling hjælper. Vi er store tilhængere af naturlig klaring af øllet, så det er nok her jeg tror at der vil være en klar forskel på det visuelle.

Håndbryggerens vise ord

Jeg glæder mig til at servere vores west coast IPA sammen på Brewers Inc. Jeg ville gerne lave et event til Øllets Dag og rakte derfor ud til mine gode venner hos Kasper Brew og hørte om, vi ikke skulle lave noget sjov sammen. Vi blev hurtigt enige om, at det kunne være sjovt at lave den samme øl og servere den på en Pub i København, så vi kunne sætte fokus på god øl og ikke mindst forskellen på hjemmebryg og et bryggeri. Derfor følger vi også op på hele processen med en film, der viser forskellene og et interview, hvor Kasper og jeg dykker ned i emnet. Den kan findes på min Youtubekanal, Beerstories, når den er klar. Vi valgte en west coast, da det er en øl, der er populær og som allerede var i støbeskeen hos Kasper Brew. Vi tweekede den sammen og kom frem til den endelige opskrift og jeg har derefter brygget den på 30 liters anlæg og Kasper Brew har brygget den på deres 600 liters anlæg. Der er store forskelle i proces og måske er der også i smag??! Det vil tiden vise!

Mine bedste tips til humlede øl er at få gjort alt efter fermenteringen iltfrit, så du undgår oxidering. Til selve humleprofilen, så bruger jeg ofte magnum (til alle øl), som bitterhumle, da den har en god smag, høj bitterhed og efterlader derfor mindre planterester i brygget. I tørhumlen vælger jeg én, som den dominante og 1-2 andre, som skal bakke den op for at få en klar smag frem. Der kan man med fordel vælge typer, der komplimenterer hinanden ved at kigge på olieindholdet, så de fx ikke alle sammen indeholder meget linalool, men fordeler olierne, så en fx har meget geraniol, en har meget linalool, en har meget citronellon. På den måde får man en kompleks og dyb humleprofil.

Følg med på Lars’ Youtube kanal her

Næste
Næste

Picnic på Kastellet